El Pablo Martínez i la Mar Santamaría, arquitectes urbanistes a l’empresa 300.000 km, van contactar amb Arrels oferint-se a elaborar els mapes de Barcelona per utilitzar en el recompte d’enguany. L’objectiu d’aquests mapes? Facilitar la feina de camp dels voluntaris i el posterior anàlisi de les dades recollides.

Com i per què vàreu voler participar?
L’any passat, quan vau fer el recompte, vam veure per la televisió que els voluntaris treballaven amb mapes molt poc clars i que pràcticament no es veien. Vam pensar que a la llum d’un fanal devia de ser molt difícil la visibilitat, i que nosaltres podríem col·laborar en fer-ho una mica més fàcil. Ens vam posar en contacte amb Arrels per oferir els nostres serveis.

En què consisteix la feina que heu fet?
De fet és molt senzill. Fem mapes que tinguin un bon contrast i a una escala que es vegi bé, on estan marcades les zones edificades i les que no. Estan posats els caixers automàtics i els espais públics, com parcs i altres zones verdes. També hem marcat bancs, caminets, vegetació… I ho fem de manera molt ordenada i que quedi tot automatitzat. Així, si hem de fer algun canvi és molt més fàcil.

Heu afegit algun element més?
Sí, hem afegit el codi de barres i el codi QR. Així es pot escanejar directament i les dades es poden processar i analitzar més fàcilment.

En què creieu que facilitarà el recompte?
Ajudarà a què la gent faci bé el treball de camp. Si els mapes són clars, amb els noms dels carrers llegibles i amb tota la informació que es pugui aportar sobres les diverses zones, es facilita la seva lectura i per tant el recorregut. D’aquesta manera no es perd cap detall ni racó que podria ser interessant. Aquesta precisió pot facilitar també arribar a zones més inaccessibles.

Heu cartografiat tot Barcelona?
Sí, en la cartografia que hem preparat estarà tot Barcelona, sense excepcions.

Quins altres usos socials pot tenir la cartografia?
Aquesta és una pregunta complexa que té molts fronts. Creiem que és una importat eina d’apoderament social. Et permet conèixer el territori, saber on posar un edifici que té un impacte social. Et dóna un coneixement morfològic del territori com ara com es comporta un determinat barri i quin tipus de gent hi viu. Em resum, com s’utilitza la ciutat. Tot això contribueix a conèixer bé les urbs i poder millorar-les.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.