Preguntes freqüents

Sobre l'entitat i els serveis

Som una fundació privada que atén les persones sense llar més vulnerables que viuen als carrers de Barcelona. Les acompanya per aconseguir una vida el més autònoma possible cobrint les necessitats bàsiques, proporcionant allotjament i atenció social i sanitària. En paral·lel, fem tasques de sensibilització social sobre els problemes de la pobresa al nostre entorn, denunciem les situacions injustes i aportem solucions a les administracions i a la ciutadania.

Al carrer Riereta tenim el centre obert, un espai d’accés lliure que funciona als matins (de dilluns a divendres) i a les tardes (de dilluns a dissabte) per oferir orientació a persones que viuen al carrer sobre els recursos que existeixen a la ciutat i també servei de dutxes, consigna, rober i dispensació farmacològica, però sobretot escolta i acompanyament. També gestionem la llar Pere Barnés, un equipament d’estada temporal per a persones sense llar amb un estat de salut fràgil, i La Troballa, el nostre taller ocupacional. Disposem d’un equip de carrer que recorre la ciutat visitant les persones més vulnerables que dormen al ras, acompanyant-les i donant resposta a les necessitats que puguin plantejar com anar al metge o buscar un allotjament. També gestionem dos espais nocturns de baixa exigència per a persones que coneixem i que no han trobat cabuda en altres recursos de la ciutat.

L’equip de carrer d’Arrels té una capacitat d’actuació limitada i no pot cobrir tota la ciutat de Barcelona. Concretament, visitem les persones més vulnerables que viuen al carrer en sis zones de la ciutat: Eixample, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Gràcia, Sant Martí i Sant Andreu. També visita algunes persones en situació d’exclusió greu a la resta de districtes.

Des de la creació d’Arrels l’any 1987 hem atès més d’11.500 persones sense llar i la xifra no para d’augmentar. Només el 2017 hem atès 1.913 persones, 673 d’elles per primera vegada (el 89% són homes i l’11% són dones). Al llarg del 2017, hem visitat 428 persones que dormen al carrer, hem acollit 1.565 persones al centre obert i hem garantit l’allotjament a 248 persones.

Recuperar la vida anterior és pràcticament impossible perquè els fonaments que la sostenien s’han trencat. S’intenta recuperar la màxima autonomia a través d’un complex treball de reconstrucció personal i vital que ocupa molts anys. Un dels principals problemes a què ens enfrontem per aconseguir aquesta fita és l’edat de les persones ateses: la majoria supera els 50 anys.

El 44,01% del pressupost l’obtenim de les quotes de les persones sòcies i de donants puntuals que donen suport a la tasca d’Arrels. També de les administracions locals i autonòmiques (32,77%), d’empreses (2,93%) i fundacions (2,41%) col·laboradores i de les aportacions dels mateixos residents. El 76% del nostre pressupost es destina a l’atenció directa, el 11,35% a la sensibilització i incidència i el 12,56% restant a garantir l’estructura de l’entitat i la coordinació de l’equip de voluntariat.

A Arrels som actualment prop de 400 persones voluntàries i 63 treballadores. El 80% dels voluntaris es dediquen a l’atenció directa mentre que la resta es reparteixen entre tasques de sensibilització i incidència política, i estructura interna. Pel que fa a l’equip de treballadors/es, 43 coordinen la feina d’atenció directa, 14 treballen en tasques d’estructura i 6 en sensibilització i incidència política.

No hi ha cap quota mínima per fer-se soci/a d’Arrels i l’aportació pot ser mensual, trimestral o anual. A més, tant els donatius puntuals com les quotes periòdiques desgraven a Hisenda perquè som una fundació. A banda de les donacions i quotes, també es pot col·laborar cedint un pis, oferint roba i mobiliari segons les necessitats o fent a Arrels hereva, cohereva o llegatària del teu patrimoni.

Els nostres reptes de futur prioritaris són ampliar el taller d’Arrels perquè més persones puguin ocupar el temps de forma útil; trobar nous pisos individuals per oferir allotjament digne i estable a més persones; seguir apostant per espais de baixa exigència que ofereixin solucions a persones que fa molt de temps que viuen al carrer; millorar el servei d’orientació i assessorament sobre què fer quan algú dorm al carrer i continuar sensibilitzant per trencar prejudicis i canviar la mirada vers les persones sense llar.

Sobre el voluntariat

Per fer un voluntariat a Arrels no cal tenir una formació específica però sí que demanem que la persona tingui més de 22 anys i que es pugui comprometre de forma estable una vegada a la setmana.

Fer un voluntariat a Arrels significa acostar-se a la realitat de les persones sense llar de Barcelona. Pots consultar les necessitats de voluntariat que tenim actualment i oferir-te per alguna d’elles omplint el formulari o escrivint a voluntariat@arrelsfundacio.org. Per correu electrònic, t’indicarem més detalls perquè valoris si el voluntariat s’ajusta a la teva disponibilitat. Depenent de la teva resposta, quedarem per conèixer-nos i parlar. Si finalment t’incorpores, Arrels t’oferirà una formació inicial sobre el funcionament de l’entitat i la realitat de les persones sense llar.

Depèn del programa on realitzis el teu voluntariat, però tingues present que:

 • Demanem un mínim de 2 hores setmanals.
 • Si el teu voluntariat és en un projecte de contacte directe amb les persones que atenem serà una vegada a la setmana.
 • Si el teu voluntariat és a nivell administratiu, de comunicació o de gestió, pots venir més d’una vegada a la setmana, segons la teva disponibilitat i la necessitat del servei i, en alguns casos, també pots fer un voluntariat online.

Per fer un voluntariat a Arrels no cal una formació concreta. Només és necessària si fas voluntariat a administració, comunicació, informàtica, etc. i la tasca requereix de coneixements específics.

 • Acompanyar les persones que viuen als carrers de Barcelona, a través de l’equip de carrer.
 • Passar una estona amb les persones que ens visiten al centre obert i donar un cop de mà en els serveis de dutxes, rober, farmaciola i consigna.
 • Visitar persones sense llar conegudes per Arrels que ara viuen en una residència o que estan hospitalitzades.
 • Ajudar en el dia a dia les persones que viuen en pisos de l’entitat o a la llar Pere Barnés i fer acompanyaments al metge, a fer gestions, a prendre un cafè…
 • Fer un voluntariat nocturn al Pis Zero d’Arrels.
 • Col·laborar en les activitats del taller ocupacional.
 • Donar un cop de mà en el manteniment dels pisos i les instal·lacions d’Arrels.
 • Col·laborar amb l’equip de comunicació en tasques de redacció, disseny, traducció o atenció telefònica (en alguns casos, es pot realitzar el voluntariat online).
 • Donar un cop de mà als equips d’informàtica i de gestió interna de l’entitat en tasques administratives, ajudant a reparar material informàtic, col·laborant amb l’equip d’empreses, etc.

Consulta les necessitats de voluntariat que tenim actualment.

En aquests moments no contemplem aquesta modalitat però la tenim en compte per si, més endavant, hi ha possibilitat de realitzar-la.

Sí, per això has de contactar amb l’equip d’empreses d’Arrels escrivint a empreses@arrelsfundacio.org. Et convidem a saber més visitant la nostra pàgina d’empreses.

 • Si vols fer un treball de classe, cada últim dimecres de mes, a la tarda, oferim una xerrada informativa on responem les preguntes de tots l’alumnat interessat. Parlem sobre la problemàtica de les persones sense llar i també de la tasca d’Arrels. Pots demanar més informació i confirmar la teva assistència escrivint a escoles@arrelsfundacio.org.
 • Si ets estudiant universitari i vols fer les teves pràctiques professionals a Arrels, pots contactar amb l’equip de recursos humans escrivint a personal@arrelsfundacio.org.
 • Si el que vols és venir amb la teva escola, institut o centre educatiu per sabem què fem pots escriure a escoles@arrelsfundacio.org.
 • El voluntariat a Arrels requereix d’un compromís continuat en el temps. Per fer un petit voluntariat que et permeti conèixer l’entitat, et podem oferir el voluntariat d’estiu. Pots escriure a voluntariat@arrelsfundacio.org.

No, pots ser voluntari/a sense fer-te soci/a de l’entitat i al revés. Què guanyo fent un voluntariat a Arrels? És un guany mutu: Arrels creix en equip humà i tu amplies la teva experiència a nivell personal davant la vivència d’una realitat social.

 1. Rebre informació, formació, orientació i suport quan es comença el voluntariat i de manera permanent.
 2. Participar activament en l’entitat.
 3. Assegurança contra possibles accidents i malalties derivats directament de l’exercici de l’activitat voluntària.
 4. Ser reemborsat per les depeses realitzades en l’acompliment de les activitats.
 5. Realitzar l’activitat en condicions de seguretat i higiene.
 6. Respecte i reconeixement pel valor social de la contribució del voluntariat.
 1. Complir els compromisos adquirits amb el projecte en el qual s’integri la persona, respectant les finalitats i la seva normativa.
 2. No divulgar ni publicar dades personals de les persones usuàries, treballadores i voluntàries a les quals es tingui accés durant la vinculació a Arrels.
 3. Rebutjar qualsevol contraprestació material que pugui rebre per part del beneficiari o d’altres persones relacionades amb l’acció del voluntariat.
 4. Respectar els drets de les persones beneficiàries de l’activitat voluntària.
 5. Actuar de forma diligent i solidària.
 6. Participar en les tasques formatives previstes per l’organització de manera concreta per a les activitats i funcions confiades.
 7. Seguir les instruccions adequades a les finalitats que s’imparteixin per desenvolupar l’activitat encomanada.