Sentir-se útil

Quan una persona deixa de viure al carrer necessita ocupar el seu temps i donar-li sentit. Moltes persones que dormen al carrer han treballat, algunes treballen en l’economia informal i altres tenen una feina normalitzada però els ingressos són molt baixos i no arriben per pagar un allotjament.

També hi ha persones que mai podran tornar a treballar perquè viure al carrer deteriora la salut; potser no podran ser independents econòmicament però sí poden fer coses útils per recuperar habilitats i millorar l’autoestima.

I què fem des d'Arrels?

Facilitem l'ocupació del temps al taller

El taller d’Arrels va néixer el 2001 per oferir a persones que viuen o han viscut al carrer un espai on ocupar el temps i tornar a sentir-se útils. Es tracta d’un espai reestructurador de la persona que permet també recuperar habilitats personals i socials, mitjançant la realització d’activitats artesanals: ceràmica, fusteria, enquadernació… Descobreix els nostres productes a la botiga d’Arrels!


Donem una segona vida a fustes del carrer

Amb una senzilla peça metàl·lica dissenyada per Curro Claret, fustes que es recullen al carrer i ganes de crear, diverses persones sense llar construeixen des del 2010 tamborets, làmpades i altres mobles artesanals.

El projecte ha rebut premis i ha fabricat peces per a diverses empreses.


"Vull donar un cop de mà"

Cada vegada més persones que han viscut al carrer s’ofereixen per donar un cop de mà a l’entitat. Hi ha qui fa de missatger, qui endreça el rober o qui porta roba neta a persones que coneixem i que han estat hospitalitzades. Algunes persones col·laboren pintant i fent petites reparacions als pisos d’Arrels i d’altres ajuden en les tasques diàries del centre obert, la Llar o donen suport a companys de pis que tenen problemes de mobilitat.


"He viscut al carrer i ho vull explicar"

Cadascuna de les més de 4.800 persones sense llar de Barcelona té la seva història. Explicar-la als altres significa sensibilitzar de primera mà, apropar realitats desconegudes i trencar prejudicis, però també ajuda a sortir de la invisibilitat i a sentir-se útil. A Arrels un grup de persones comparteixen el seu testimoni amb els mitjans de comunicació, els estudiants que ens visiten i a través de xarxes socials com twitter.


Fem art per transformar

L’art és un gran motor de canvi i també un bon aliat per millorar l’autoestima i enfortir vincles. Ho hem comprovat a través del grup de teatre, que es troba cada divendres per aprendre, assajar i crear però sobretot per compartir experiències, riure i passar una estona agradable. A Arrels també fomentem la creativitat a través del dibuix, el cinema, la fotografia i diferents tallers artístics que permeten ocupar el temps de manera útil.


Sabem que participar és important

A Arrels, les persones vinculades a l’entitat participen en diferents activitats durant tot l’any: sortides a la natura, visites culturals, activitats d’oci i també les colònies d’estiu. Són oportunitats per trencar la rutina i enfortir vincles d’una manera diferent.


Sentir-se útil amb una feina

Gran part de les persones que acompanyem a Arrels no es podran incorporar al món laboral per motius de salut o d’edat però, en alguns casos, aquesta possibilitat sí que existeix. Arrels treballa la inclusió laboral a través de la Fundació Mambré, impulsada amb altres tres entitats socials per promoure alternatives laborals i d’habitatge.


Vetllem per la participació a l'equip directiu

L’equip directiu d’Arrels s’encarrega de donar suport al director en les decisions executives de l’entitat i mira sempre a mig i llarg termini. Està format per persones treballadores, voluntàries i per persones que han viscut al carrer. La seva experiència al ras i en l’ús dels serveis que ofereix Arrels és imprescindible per millorar l’atenció.