#HomelessTalk: un projecte europeu per promoure la participació


Persones ateses, voluntàries i treballadores d’Arrels ens sumem a un projecte Erasmus+ sobre sensibilització i participació juntament amb entitats d’Hongria, Eslovàquia i Alemanya que treballen amb persones sense llar. Us ho expliquem!

Des de fa uns mesos, formem part d’un projecte europeu per promoure la participació de les persones que viuen o han viscut al carrer en accions de sensibilització. El projecte, anomenat #HomelessTalk, vol reduir prejudicis vers les persones sense llar, empoderar-les per sensibilitzar a partir de la seva experiència i difondre bones pràctiques que puguin ser útils a altres entitats.

Aquestes persones que s’impliquen s’anomenen peers, que significa ‘expertes per experiència’. El Hans, el Theo i el Beniam han viscut als carrers de Barcelona i són algunes de les persones que han començat a participar com a peers del projecte, juntament amb persones treballadores i voluntàries d’Arrels i amb els equips d’altres entitats provinents d’Hongria, Eslovàquia i Alemanya.

Durant els dos anys que dura el projecte es preveuen sis trobades, amb l’objectiu de visitar els recursos d’atenció a persones sense llar dels països participants i intercanviar experiències de sensibilització. El primer viatge ha estat a Bratislava, on hi vam ser fa uns mesos.

El Hans, que ha viscut dos anys al carrer i és peer a Arrels, explica: “Vuelvo de Bratislava con un sabor muy amargo por la situación de las personas sin hogar en Hungría y Eslovaquia; los recursos son casi nulos. Aun así, estoy orgulloso de las personas que he conocido y que, tras haber vivido en la calle, ahora luchan por cambiar las cosas. Luchan y no se rinden.”

La següent trobada del projecte serà al maig a Barcelona.

 

El projecte finalitzarà amb la creació d’una publicació de bones pràctiques de sensibilització i un catàleg digital d’arts visuals que mostrin una mirada amable del sensellarisme, creades per persones que viuen o han viscut al carrer.

 

Qui forma part del projecte?

 • Menhely Alapítvány – Shelter Foundation, Budapest (Hongria). Atén persones i famílies sense llar i promou el seu empoderament i la sensibilització ciutadana a través de la publicació d’un street paper, rutes guiades per la ciutat, projectes educatius i de teatre interactiu o sopars d’intercanvi amb persones sense llar.
 • Divadlo Bez Domova, Bratislava (Eslovàquia). Treballa amb persones sense llar i altres col·lectius en risc d’exclusió a través del teatre, les arts escèniques, la dansa i el cant. I, des de fa 13 anys, organitza el Festival ERROR amb l’objectiu de trencar prejudicis a través del teatre.
 • Selbstvertretung wohnungsloser Menschen – Stiftung Bethel (Alemanya). És una xarxa formada per més de 70 persones sense llar de diferents regions de parla alemanya que treballa per superar la pobresa, l’exclusió, l’abús de drets i la manca d’habitatge. Cada estiu organitzen una trobada en una ciutat d’Alemanya per treballar des de la incidència.
 • Arrels Fundació, Barcelona (Espanya). Arrels acompanya persones que viuen o han viscut al carrer i promou la seva participació en campanyes i activitats de sensibilització com xerrades a estudiants, rutes guiades per la ciutat o el projecte de twitter @Placido_Mo.

El projecte, que s’anomena Let’s Talk About Homelessness: Learning as a Tool for Social Integration of Homeless People, rep el suport de la Unió Europea a través del programa Erasmus+.

Aquest programa ofereix a les organitzacions l’oportunitat de crear associacions transnacionals per intercanviar bones pràctiques i obtenir resultats innovadors. És el segon Erasmus+ en què participem des d’Arrels.

One thought on “#HomelessTalk: un projecte europeu per promoure la participació

 1. Bon día,
  M’admira sempre la feina i les iniciatives d’Arrels. Malgrat la molt dificil situació, arriben a crear optimisme i esperança. I em sap molt de greu poder ajudar nomes amb un donatiu per haverme jubilada lluny a Mallorca.
  Si voleu fer una acció a Mallorca, estic disponible.
  Molts anims i encara gràcies per la vostre feina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.