Obrim un nou espai per connectar la ciutadania i les persones sense llar


Tallers participatius on persones que han viscut al carrer fan de talleristes, productes fets a mà al taller d’Arrels i que criden #ningúdormintalcarrer, xerrades de sensibilització, orientacions a la ciutadania sobre què fer si veu un persona dormint al carrer… Des d’Arrels obrim un nou espai que vol connectar els veïns i veïnes de la ciutat que tenen casa amb qui no la té per canviar mirades.

Des d’aquest 1 de desembre, al carrer Ample de Barcelona trobeu un espai on conèixer més de prop la realitat de les persones sense llar, trencar prejudicis i col·laborar amb l’objectiu #ningúdormintalcarrer. Es diu La Troballa i pretén ser un punt de trobada entre persones sense llar i ciutadania.

El local de La Troballa sempre està molt ple de vida perquè, des de fa uns anys, acull el nostre taller ocupacional, on hi participen una quarantena de persones que viuen o han viscut al carrer. A partir d’ara també acollirà xerrades de sensibilització, visites escolars, exposicions, tallers participatius per a grans i petits i altres tipus d’activitats pensades perquè veïns i veïnes puguin conèixer de primera mà la realitat de les persones que viuen o han viscut a la intempèrie i aquestes, a la vegada, puguin explicar-la en primera persona.

“Obrim aquest nou espai per tenir una mà estesa a la ciutadania i, a la vegada, que coneguin la situació de les persones que viuen o que han viscut al carrer. Creiem que aquesta mena d’espais són essencials per apropar la problemàtica a tothom i fomentar que la ciutadania tingui una visió crítica i que estigui informada del que passa al seu voltant’, explica el Ferran Busquets, director d’Arrels.

 

Una botiga que vol arribar més enllà

A l’espai, s’hi poden comprar els productes que s’elaboren al nostre taller ocupacional i d’altres que també volen sensibilitzar. “Cuando alguien viene a La Troballa, ve cómo hacemos algo desde cero y cómo se convierte en una libreta, por ejemplo, veo que eso a la gente le gusta. Porque lo que hacemos es algo más, no viene de una fábrica sino de manos de personas que no tenían nada y que ahora están participando en algo”, explica l’Abdel, que ha viscut anys al carrer i des de fa temps col·labora al taller ocupacional d’Arrels.

En aquest sentit, la botiga física està pensada com a alguna cosa més que una botiga. Com diu la Rocio Alonso, responsable del taller ocupacional, “és com la quadratura del cercle: els grups vénen aquí, participen, se n’adonen que les persones que viuen al carrer també són ciutadanes de la ciutat i canvien els rols, perquè la persona que fa de formadora és qui vivia al carrer i t’està dient com has de fer-ho. Són les paraules de persones que viuen o han viscut al carrer sense intermediaris”, afegeix.

Des de fa uns mesos, de fet, en aquest nou espai que ara obrim a tot el públic s’han dut a terme activitats de teambuilding amb empreses per fomentar el treball en equip, grups d’estudiants han començat a visitar-lo per conèixer de prop la realitat de les persones sense llar i també s’han organitzat rutes guiades per persones que han viscut al carrer. L’objectiu, ara, és obrir-nos encara més a través d’un espai dinàmic i polivalent que s’acosti i doni eines a la comunitat.

Moltes gràcies a totes les persones que han fet possible la posada en marxa del projecte: a Jomi Wood Works i Ferre & Piera pel disseny dels mobles i la conceptualizació de l’espai; a l’agència Sherpa pel suport en la cartelleria; al dissenyador Curro Claret, col·laborador habitual del nostre taller ocupacional, i a totes les persones participants del taller.

 

Més informació:

 

One thought on “Obrim un nou espai per connectar la ciutadania i les persones sense llar

  1. Fa molts anys que col.laboro amb vosaltres.M’agrada rebre noticies vostres i constatar , com treballeu de be. Gracies per fer tot el que feu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.