Amb l’arribada de l’hivern Barcelona activa l’Operació Fred per donar aixopluc a les persones que viuen al carrer. El Centre d’Acollida Nocturna d’Emergències (CANE) obre des de finals de novembre fins a inicis de març, i quan els termòmetres baixen fins als 0 graus s’habilita temporalment el Servei d’Estades Breus al Centre d’Urgènies i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). Arrels i altres organitzacions i recursos de la ciutat també realitzen accions especials per a les persones sense llar, us n’expliquem algunes.

Serveis municipals

L’Ajuntament de Barcelona activa els següents recursos per a persones que viuen al carrer:

  • El Centre d’Acollida Nocturna d’Emergències (CANE) obre ininterrompudament des de finals de novembre fins l’1 de març. Aquest espai té 75 places i ofereix allotjament, sopar, esmorzar, servei de dutxa, rober i consigna. L’horari és de 20h a 8h i es troba al passatge Dos de Maig, 17 – 25, i s’hi pot anar directament.
  • Si la temperatura disminueix fins als 0 graus, com és el cas d’aquests dies, es posa en marxa el Servei d’Estades Breus del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), un recurs nocturn de 108 places que s’habilita de forma temporal i que ofereix sopar, esmorzar i servei de dutxa. Aquesta passada nit ha allotjat 66 persones, algunes d’elles hi han acudit directament i altres han estat detectades pels equips d’emergència del CUESB, amb el suport de voluntaris de Creu Roja. Aquest espai es troba al carrer Llacuna, 25 i el telèfon és 900 703 030.

Què fa Arrels?

Durant tota aquesta setmana Arrels obre 15 places addicionals a la Llar residencial Pere Barnés per a persones conegudes per l’equip de carrer de l’entitat que passen la nit al ras i tenen un grau de vulnerabilitat alt. A totes elles se’ls ofereix sopar, esmorzar i servei de dutxa. A més, els equips de carrer informaran a les persones que es troben al carrer dels recursos existents.

Altres recursos

La parròquia de Santa Anna de Barcelona, situada al carrer Santa Anna 29 obre les 24h cada dia d’aquesta setmana per allotjar persones que dormen al carrer, a més dels centres d’acollida municipals habituals d’entrada lliure situats a la Zona Franca (c/Número 60), Nou Barris (c/Marie Curie, 20) i Sarrià (c/Císter, 20).

Per què algunes persones refusen accedir als recursos?

Si aquests dies de més fred veus una persona que viu al carrer pots explicar-li que existeixen aquests recursos a la ciutat de Barcelona i seguir els consells habituals que expliquem des d’Arrels. Sovint algunes d’elles no volen anar a aquests espais per diversos motius:

  • Es tracta d’un allotjament temporal que no representa una solució definitiva a la situació de sensellarisme en què es troben.
  • Perquè una persona accepti accedir a un recurs prèviament cal treballar i establir un vincle de confiança amb ella.
  • Els dos recursos habilitats per l’Ajuntament es troben al districte d’Horta i de Sant Martí, això suposa que persones situades lluny d’aquestes zones de la ciutat hagin de caminar llargues distàncies per arribar-hi cada dia.
  • Allotjar-se en aquests recursos temporals implica compartir un mateix espai amb moltes persones desconegudes, fet que suposa una manca d’intimitat i privacitat.

Des d’Arrels pensem que aquesta situació podria millorar si s’obrissin altres espais d’entitats i organitzacions que treballen amb presones sense llar distribuides per tota la ciutat. Una altra proposta seria l’obertura d’algunes estacions de metro de diferents zones de Barcelona perquè les persones que no volen accedir als recursos s’hi puguin refugiar els dies de més fred.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.