Què pots fer si veus una persona dormint al carrer?


Veïns i veïnes de Barcelona s’adrecen habitualment a Arrels preocupats per persones sense llar que dormen a prop de la seva feina o de casa seva. Des d’Arrels els intentem donar algunes pistes i explicar que aconseguir que una persona deixi de viure al carrer és un procés lent. En el marc de la campanya Ningú sense clau, volem explicar a la ciutadania algunes idees sobre què fer si veuen algú dormint al carrer.

Quan una persona acaba vivint al carrer és perquè tots els fils que la sostenien s’han trencat i perquè, en aquest procés de quedar-se al carrer, no ha sabut trobat el suport que necessitava ni l’han sabut ajudar. Per això, aconseguir que una persona deixi de viure el carrer no es fa de la nit al dia i requereix temps, perquè és un tema d’atenció social, no policial.

Algunes de les pistes que donem des d’Arrels són:

 • Si veus una persona dormint al carrer, avisa.
  • Tant si veus la persona de dia o de nit, contacta amb els equips de carrer de l’Ajuntament per la seva web o en el telèfon 932566650. També li pots dir a la persona que vagi directament al Servei d’Inserció Social, que està al passeig Pujades 29.
  • Si veus a la persona durant el dia, també ens pots avisar a Arrels a través del localitzador de persones al carrer de la nostra web i des de l’aplicació Arrels Localitzador.
 • Si creus que la persona que està estirada al terra es pot trobar malament, avisa al 112.
 • A Barcelona hi ha tres albergs d’acollida temporal on les persones que dormen al carrer poden anar sense necessitat de que Serveis Socials la derivi formalment. Si vols, també els pots donar les adreces d’aquests tres centres: Zona Franca (c/Número 60 Zona Franca, 9), Nou Barris (c/Marie Curie, 20) i Sarrià (c/Císter, 20).
 • A Barcelona, hi ha moltes entitats que acompanyen persones sense llar, a les quals també pots contactar. Moltes treballen en xarxa a través de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar. Aquí tens el contacte.

“És molt important que et saludin”

Des d’Arrels et podem donar algunes idees sobre què fer quan veus una persona dormint al carrer però també volem recollir algunes propostes de persones que han viscut al carrer i que saben què pot ser útil que faci un ciutadà.

 • Para’t a xerrar amb la persona. En el vídeo que us compartim a dalt, la Sarabia, el Davide i el Pedro ho expressen molt clar: “El ciutadà no s’ha d’espantar ni tancar la portar a la persona que viu al carrer” sinó tot el contrari, perquè el més important és “que et saludin” i “dialogar amb la persona”.
 • No tinguis por d’atansar-te a la persona per parlar amb ella. A vegades s’agraeix més una conversa i també és una manera de fer visible la persona. Si et fa vergonya, pots acostar-te amb l’excusa de portar-li menjar.
 • Sobre el fet de donar diners, des d’Arrels sempre ho deixem al criteri de cadascú. A les persones sense llar a les quals hem preguntat, però, sí que els ha estat útil perquè els ha ajudat en moments determinats. També els ha estat útil quan els hi donaven menjar però, si la persona en aquell moment està dormint, és millor no despertar-la.

Mira més informació pràctica sobre què fer si veus una persona dormint al carrer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.