Arrels denuncia davant la Fiscalia estafes a persones que viuen al carrer


En els darrers dos anys, Arrels ha detectat 12 casos d’enganys o frau a persones sense llar ateses a l’entitat. Es tracta de casos d’estafa molt greus, aprofitant que les persones vivien una situació vulnerable al carrer. Per evitar més situacions com aquesta, Arrels ha interposat -amb data de 3 de novembre de 2014- una denúncia a la Fiscalia Provincial de Barcelona.

Arrels acaba de presentar a la Fiscalia de Barcelona una denúncia que recull els casos de 12 persones sense llar víctimes d’enganys i fraus. Es tracta de persones que van ser víctimes de les estafes quan vivien al carrer, amb problemes de salut mental i d’alcoholisme o altre tipus d’addicció, i que en l’actualitat compten amb pocs o cap tipus de recursos econòmics.

Aquest tipus de situacions han estat detectades normalment “per notificacions de l’Agència Tributària on es reclamen impostos impagats d’empreses en les quals aquestes persones consten com a administradors; per denegació de prestacions de la Seguretat Social per constar deutes per impagament d’autònoms; i per procediments judicials de reclamació de quantitats, entre d’altres”, tal i com recull la documentació presentada a Fiscalia.

L’objectiu d’aquesta denúncia és posar sobre la taula la situació de les 12 persones afectades però, sobretot, denunciar que és una pràctica habitual acostar-se a persones que viuen al carrer per intentar enganyar-les i cometre frau amb elles. Això significa que aquestes persones “podrien tenir problemes per accedir a prestacions socials o figurar en llistes de morosos, i tenir encara més dificultats per millorar la seva vida”, afirma el director d’Arrels, Ferran Busquets.

Per a Arrels, aquestes persones viuen una situació d’indefensió total i encara podria haver més persones afectades però sense l’empar de cap organització que pugui detectar aquests enganys i fraus i solventar-los.

Arrels va començar a detectar aquests casos ara fa dos anys i, al juliol del 2013, va posar en coneixement de la situació a l’Agència Tributària i l’Institut Nacional de la Seguretat Social. Ara, la denúncia es posa davant la Fiscalia -i no seguint els procediments habituals- per la situació especialment vulnerable d’aquestes persones.

De moment les estafes s’han detectat en una dotzena de persones, tot i que altres persones sense llar vinculades a Arrels han expressat que quan vivien al carrer havien conegut aquest tipus de situacions. Com expressen les dotze persones enganyades que presenten el seu cas a la Fiscalia, l’objectiu de la denúncia és “que no torni a passar mai més, que no s’enganyi a persones que ja ho estan passant malament vivint al carrer”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.