1.354 persones sense llar ateses, 474 de les quals per primer cop; 64.668 nits d’allotjament i més d’un miler de persones que s’han dutxat o han passat una estona al nostre centre obert. És la tasca feta per Arrels al 2013, però no és suficient. Ens queden dos reptes pendents: facilitar allotjament estable a totes les persones ateses i oferir més dutxes. Ens ajudes?

L’any 2013 Arrels va atendre més de 1.300 persones, el 88% de les quals són homes. D’aquests, quasi el 60% tenen entre 35 i 64 anys, i el 38% han nascut a Catalunya i a la resta de l’Estat. Destaca el descens de l’edat de les persones que han estat ateses per primer cop, el 36% de les quals tenen menys de 50 anys. L’ús del servei jurídic (+29%), d’àpats (+21%) i d’allotjament (+13%) són els que més han augmentat respecte el 2012.

Malgrat haver donat resposta a aquestes necessitats, i a d’altres com les de dutxa, rober, consigna o acompanyament a metges i hospitals, ens han faltat diners per garantir la continuïtat o ampliar d’altres serveis.

 

AllotjamentNo hem pogut facilitar allotjament estable a totes les persones ateses. Un dèficit de 50.000€ en el pressupost de l’entitat ha fet que no es pogués facilitar un allotjament estable a totes les persones que l’han sol·licitat. Al 2013 vam allotjar 257 persones, però la previsió per al 2014 és allotjar-ne menys, ja que no podem fer front a les despeses que aquest servei genera. En l’actualitat, 96 persones ateses estan a l’espera d’accedir a un habitatge adequat a les seves necessitats.

Serveis higiènicsNo hem ampliat l’horari dels serveis higiènics. Cada vegada més persones truquen a la nostra porta per saber si es poden dutxar. Al 2013 vam oferir aquest servei a 465 persones, que també es van poder canviar de roba, afaitar i tallar-se el cabell. Necessitem 30.000€ per ampliar el servei de dutxes els matins de dilluns i divendres durant un any i voluntaris per donar un cop de mà.

CarrerHem ampliat l’equip de carrer i arribat a més indrets de la ciutat. Al 2013 l’equip de carrer s’ha reforçat amb 21 voluntaris més i ha començat a treballar a tres districtes més de la ciutat –Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí-, on es concentra el 23% de les persones sense llar de Barcelona. Per al 2014 es vol ampliar l’equip fins a 60 persones i obrir un ‘pis de carrer’ a Ciutat Vella per oferir allotjament nocturn a aquelles persones que no puguin accedir a cap altre recurs.

Servei PsicològicHem posat en marxa un servei d’atenció psicològica. Quan una persona surt del carrer s’enfronta a diferents sentiments i noves situacions. Per ajudar aquestes persones a tirar endavant, a finals del 2013 vam posar en marxa aquest servei, que ha ofert suport psicològic a 22 persones en sessions setmanals en grup o individuals cada quinze dies. Al 2014 es vol ampliar aquesta iniciativa.

Part de la nostra activitat s’ha centrat també en altres accions, com conèixer el model Housing First (l’habitatge primer), que aposta per oferir a les persones sense llar pisos individuals i permanents, acompanyats sempre d’un recolzament continu. També hem posat en marxa el projecte Passejant Junts, en el qual un equip de 6 persones que han viscut al carrer han estat els guies de més de 240 estudiants pels diferents barris de Barcelona, explicant les seves vivències i percepcions.

 

El 74% del pressupost, per a l’atenció directa

Al 2013, Arrels ha tingut un pressupost de 3.073.226,18€, el 74% del qual s’ha distribuït en diferents serveis d’atenció directa, com el d’oferir un allotjament digne (47,33%); la primera acollida (12,76%); acompanyament social (8,15%); taller ocupacional (4,9%) i els equips de carrer, hospitals i residències (1,43%).

MEMORIA 17 CATALA

ingressos_2013

Hem acabat l’any, però, amb un dèficit de -50.897,90€, fet que fa que necessitem, més que mai, la vostra col•laboració per seguir treballant pel nostre principal objectiu: #ningudormintalcarrer. Ens ajudes?

Llegeix la Memòria Anual d’Arrels per saber més detalls sobre la feina feta al 2013.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.