S’activa l’Operació Fred a Barcelona: 75 places nocturnes per a les 1.200 persones que viuen al carrer


L’Ajuntament de Barcelona ha activat aquest dilluns la fase preventiva de l’Operació Fred, que preveu obrir un centre nocturn amb 75 places fins el mes de març. La mesura dona resposta al 6% de les persones que viuen al carrer. Des d’Arrels insistim: cal buscar alternatives més enllà del termòmetre.

Cada any, quan la temperatura baixa fins els 5ºC o comença el mes de desembre, l’Ajuntament de Barcelona habilita 75 places que obren cada nit fins a finals del mes de març. S’ubiquen al Centre d’Estades Breus (al carrer Llacuna 25), obren de 20h a 8h i, com a màxim, donen l’opció a la persona d’estar-s’hi trenta dies.

Quan la temperatura arriba als 0ºC, el dispositiu de l’Ajuntament activa la fase d’alerta perquè considera que “la vida de les persones es troba en risc” i obre places addicionals. Des del consistori han anunciat que aquest any seran 325 places, distribuïdes pels districtes de Sant Martí, Sarrià-Sant Gervasi i l’Eixample.

A Barcelona hi ha 1.200 persones vivint al carrer, més que l’any passat, però les places que ofereix el dispositiu hivernal són les mateixes. Entre els mesos de desembre i març, les 75 places que s’han habilitat al carrer Llacuna donaran resposta al 6% de les persones que dormen al carrer. Si la temperatura arriba als 0ºC i durant uns dies s’habiliten les 325 places addicionals, la mesura beneficiaria només un terç d’aquestes 1.200 persones.

A la resta de recursos públics i privats que ofereixen allotjament durant tot l’any, les places estan plenes. En l’actualitat, per accedir a un dels tres albergs municipals, la persona ha d’esperar entre quatre i sis mesos.

285 dies de l’any amb condicions metereològiques inadequades

A Barcelona, els dies en què la temperatura baixa dels 15ºC, puja dels 30ºC o plou poden semblar pocs però no ho són. Durant 285 dies a l’any (el 79% dels dies), les condicions metereològiques són difícils per a les persones que viuen al carrer.

El darrer dispositiu hivernal que l’Ajuntament va engegar entre desembre de l’any passat i març d’aquest 2019 va oferir les 75 places que s’habiliten al carrer Llacuna i no va obrir les 325 places restants perquè la temperatura no va baixar als 0ºC. Durant aquests mesos d’Operació Fred, però, es van registrar temperatures inferiors a 15ºC i pluja tots els dies.

Als mesos d’octubre i novembre de l’any passat, les condicions metereològiques van ser inadequades en el 71% i 93% dels dies, respectivament. Al mes d’abril, el percentatge va pujar al 100%. I durant els mesos de juliol i agost, el 84% dels dies la temperatura va pujar dels 30ºC o va ploure, complicant encara més la situació de les persones que dormen al carrer.

Des de l’administració es diu que l’Operació Fred es posa en marxa perquè es considera que les baixes temperatures poden posar en perill la vida de la persona però, en realitat, quan una persona viu al carrer està exposada a riscos tot l’any: hi ha agressions, fred, pluja, calor… Haver de viure al carrer vulnera el dret a la salut i escurça en més de 20 anys el temps de vida.

Mirar més enllà del termòmetre per oferir recursos estables

Oferir albergs temporals per als mesos més freds o accions puntuals quan fa calor significa gestionar la problemàtica en un moment concret d’extrema necessitat però en cap cas resoldre-la. Des d’Arrels, creiem que la solució definitiva al sensellarisme passa per la prevenció, perquè tothom tingui dret a un habitatge assequible i per treballar de manera continuada al llarg de tot l’any.

Aportem sis propostes que miren més enllà del termòmetre:

  • Crear recursos d’allotjament que donin estabilitat a la persona, adaptats a les seves necessitats i ingressos i que protegeixin la persona dels riscos de la vida al carrer.
  • Obrir espais nocturns de baixa exigència on les persones trobin seguretat. Es tracta d’espais petits, ubicats a cada barri de la ciutat i en els quals la persona es pugui quedar el temps que necessiti i accedir-hi amb totes les seves pertinences i/o animals de companyia.
  • Millorar la prevenció perquè cap persona perdi casa seva i donar una resposta immediata a les persones que comencen a viure al carrer perquè la seva situació no esdevingui crònica. Les persones que dormen al carrer també haurien de tenir el dret d’accedir a la Mesa d’Emergències Socials.
  • Habilitar més espais de dia on les persones puguin descansar i resguardar-se del fred i en els quals trobin serveis útils com dutxes i consignes per guardar les pertinences.
  • Més col·laboració entre l’administració local i les entitats socials per donar respostes més eficients i més coordinació en l’àmbit català, implicant regidories i conselleries encarregades dels serveis socials però també de les polítiques d’habitatge, immigració, etc.
  • Atendre la persona al seu municipi i no convidar-la a anar a una ciutat més gran; aquesta pràctica agreuja la situació.

Més informació:
Informació pràctica per si veieu una persona vivint al carrer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.