Què és un cens?

Un cens és una eina que ens permet explorar la realitat de les persones que dormen al carrer. Per fer-ho, cal recollir informació útil, qualitativa i directa, que ens permeti conèixer la seva situació i determinar, per exemple, el grau de vulnerabilitat de les persones.

> Quant temps fa que està al carrer?
> Té alguna malaltia? Fa ús dels serveis mèdics?
> Es troba en situació administrativa irregular?
> Rep alguna prestació?
> Ha patit agressions?

Aquest tipus d’informació és important per incidir políticament i impulsar polítiques socials i recursos que s’adaptin a la realitat de les persones sense llar i s’enfoquin a aconseguir que no hi hagi #ningúdormintalcarrer.

En què consisteix?

L’objectiu és entrevistar les persones que dormen a la intempèrie en un municipi per conèixer la seva realitat. No hi ha una única fórmula per recollir aquesta informació qualitativa. L’eina que recomanem des d’Arrels és una enquesta que té l’objectiu de conèixer el grau de vulnerabilitat de les persones entrevistades. Es tracta d’un recull de preguntes que també ens permeten conèixer el temps que fa que la persona viu al carrer, els riscos als quals s’ha vist exposada, la seva percepció de salut, si ha patit agressions o si es troba en situació administrativa irregular, entre d’altres.

Només es fa a Barcelona?

El cens forma de la campanya europea per acabar amb el sensellarisme liderada per l’organització britànica World Habitat i que es va posar en marxa l’any 2016. En total, s’hi han sumat una desena de municipis com Alacant, Atenes, Barcelona, Bratislava, Brighton, Brussel·les, Croydon, Glasgow, Leicester, Sheffield, Torbay, València o Westminster.